Down to Earth

Een familie reist de wereld rond op zoek naar een nieuwe kijk op het leven

Deze film is niet meer beschikbaar

Om meer grip op het leven te krijgen en zich een tijdje te distantiëren van de kapitalistische wereld, besluiten Renata Heinen en haar partner Rolf Winters in 2010 met hun drie kinderen naar een indianenstam in Noord-Amerika te verhuizen. Dit blijkt slechts het begin van een veel grotere reis over de hele wereld.

Tijdens hun vijfjarige reis over zes continenten leven ze samen met enkele van de oudste inheemse gemeenschappen op de planeet. Hun ontmoetingen met de oudere stamleden die nog nooit eerder zijn gefilmd of geïnterviewd leggen ze vast. Zonder crew of schema, ieder met slechts één rugzak en één camera. En de nieuwsgierigheid om te luisteren. Na eeuwenlang onder de radar van onze moderne samenleving te hebben geleefd, zien de Earth Keepers dat het tijd is om hun inzichten te delen met degenen die bereid zijn te luisteren.

Down to Earth was geen gepland project. Toen filmmakers Renata en Rolf de beslissing namen om hun kosmopolitische leven te verruilen voor de Indianenstam in Upper Michigan, wilden ze alleen een andere manier van leven vinden voor hun kinderen om op te groeien. Ze hadden toen geen idee dat dit nog maar het begin was van een veel grotere reis, laat staan dat ze een film zouden maken.

Down to Earth behoorde in 2015 tot de twintig meest bezochte films van Nederland. Dit leverde de documentaire de Kristallen Filmprijs op. In 2020 ontving de film een award voor Filmmaking for Social Change. De originele soundtrack van de film is gecomponeerd door BAFTA & Oscarwinnaar Stephen Warbeck.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.