DEPOT – Reflecting Boijmans

Unieke rondreis door het uitgeklede Boijmans museum en gloednieuwe depot

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Terwijl Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 moest sluiten vanwege grootschalige renovatie, ontstond er verderop een heel nieuw gebouw dat de deuren juist voor het publiek zou openen: het Depot – een gezamenlijke droom van architect Winy Maas en Boijmans-directeur Sjarel Ex.
 “De documentaire is een cadeautje”

– NRC

 


 

Deze documentaire neemt ons niet alleen mee in de totstandkoming van ‘s werelds eerste volledig publiekelijk toegankelijke depot, maar trekt aan de hand van archiefmateriaal uit Bouw Museum Boymans ook fraaie parallellen met de constructie van het huidige museumgebouw in de jaren 30. Maas en Ex leiden de kijker met aanstekelijk plezier rond door zowel het uitgeklede museum als het gloednieuwe depot en delen hun enthousiaste blik op heden en verleden. De film, een monument voor de toekomst, ontsluit tussen de bedrijven door de geheimen van het museum en laat details zien die doorgaans aan het oog onttrokken worden. Beide gebouwen geven zich bloot, een kluis met kunstschatten wordt geopend. Het resultaat is een liefdevolle symfonie voor kunst en architectuur.

DEPOT – Reflecting Boijmans is de nieuwste film van filmmaker Sonia Herman Dolz, bekend van bekroonde documentaires als Romance de Valentia (1994) over de kunst van het stierenvechten en Lágrimas negras (1998), over een Cubaanse band op leeftijd. Ze maakte ook de documentaire Conducting Boijmans (2015).

Tekst IFFR, Christiaan Boesenach
 


 

“Als je dít gezien hebt, wil je er meteen naartoe” – NRC

“De film maakt blij […]. Het heeft iets tofs, gewoons en bijzonders ineen – Rotterdams, zeg maar” – De Groene Amsterdammer

“Een lust voor oor én oog” – VARA Gids

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.