Dearest Fiona

Nederland door de nostalgische, poëtische en persoonlijke bril van Fiona Tan

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Een prachtige aaneenschakeling van beelden van Nederland honderd jaar geleden, gepaard met brieven aan Fiona Tan van toen ze studeerde, vormen een historisch, persoonlijk en toch tijdloos beeld van ons land. Met nooit eerder vertoonde archiefbeelden.
 “Ontroerende compositie”

★★★★ NRC

 


 

Als een nostalgische tijdreis voert kunstenaar Fiona Tan ons mee naar twee lagen van historisch Nederland. De ene is honderd jaar oud en samengesteld uit archiefbeelden die dichtbij en toch ver weg lijken. De tweede laag is een persoonlijke, auditieve laag waarin brieven worden voorgelezen die Fiona Tan van haar vader ontving toen ze in Nederland studeerde enkele decennia geleden. De Nederlandse kunstenaar, geboren in Indonesië, opgegroeid in Australië, verweeft de twee lagen tot een betoverende geschiedenistrip die meer een audiovisuele beleving dan een documentaire genoemd kan worden. Politieke gebeurtenissen van toen lijken vandaag nog even relevant en de relatie die Tan met Nederland heeft wordt vervormd door de idyllische beelden van een land dat niet meer zo bestaat.

Fiona Tan brak bij het grote publiek door met haar film Ascent en kan pronken met een indrukwekkend, verfrissend oeuvre van video- en filminstallaties.
 


 

“Raken beeld en stem met elkaar verweven, dan ontstaat onmiddellijk iets bijzonders” ★★★ de Volkskrant

“1920 lijkt heel ver weg, maar ook erg dichtbij” ★★★ Trouw

“Rijk aan nostalgie en emotie” ★★★★ FilmTotaal

Lees hier het interview van de Filmkrant met Fiona Tan.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.