Dear Comrades!

Prachtige zwart-witfilm over een wrede geschiedenis die in de doofpot verdween

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Wanneer Liudmila tijdens een onvermijdelijke arbeidersstaking haar dochter uit het oog verliest, kantelt langzaam haar wereldbeeld. Een verbluffende reconstructie over een geschiedenis die jarenlang werd verzwegen.
 “Een historische film die je niet licht vergeet”

★★★★★ NRC

 


 

1962. Liudmila is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Als trouwe communist vocht ze tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de ideologie van Stalin. Dus wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Liudmila voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken.

Maar de staking is onvermijdelijk en wanneer de bijeenkomst door de autoriteiten gewelddadig de kop wordt ingedrukt, raakt Liudmila in paniek en komt ze tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat ze wanhopig op zoek naar haar dochter.

De Russische meesterregisseur Andrey Konchalovskiy reconstrueert een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt. Pas in de jaren 90 leerde men in Rusland wat er was gebeurd in Novotsjerkassk. De in prachtig zwart-wit geschoten film werd op het filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs en was de Oscar-inzending voor Rusland.
 


 

“Een zeer geslaagde fictiefilm” ★★★★ Trouw

“In schitterend zwart-wit” ★★★★ de Volkskrant

“Verstikkend drama met een opvallende scheut satire” ★★★★ AD

“Indrukwekkend” ★★★★ VPRO Cinema

“Intiem en overdonderend” – Het Parool

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.