De Wereld van Carlijn

Veelbelovend cartograaf Carlijn Kingma toont de rol van geld in onze wereld

Bekijk de film voor €8,99 Bekijk later

Nu ook te zien in het filmtheater.

Het is bijna niet te geloven hoe gedetailleerd Carlijn Kingma tekent. Als cartograaf maakt ze met veel verbeeldingskracht maatschappelijke systemen zichtbaar. Zo ook in haar laatste indrukwekkende werk, ‘Het Waterwerk van ons geld’, over de onrechtvaardigheid van de financiële sector. Filmmaker Ariane Greep laat zien hoe Carlijn langzaam toewerkt naar een meesterwerk. De Wereld van Carlijn was een van de publieksfavorieten van IFFR 2024.

De Nederlandse cartograaf Carlijn Kingma is een opkomende ster in de wereld, te vergelijken met bijvoorbeeld M.C. Esscher. Ze tekent ideeënwerelden, of zoals ze zelf zegt, kaarten van de soms ondoorgrondelijke werkelijkheid waarin we leven. Bij haar nieuwste project – ‘Het Waterwerk van ons geld’, een gedetailleerde kaart van ons financiële stelsel – wordt ze gevolgd door filmmaker Ariane Greep, vanaf de eerst stip op papier tot de expositie op de Biënnale van Venetië. De camera toont van dichtbij haar creatieve worsteling tijdens het tekenen en ook haar strijd om de onrechtvaardigheid van het huidige monetaire systeem bloot te leggen; de rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. De tekening leidt tot veel discussies, de kranten schrijven vol lof over haar en ze wint meerdere prijzen, waaronder de Meestervertellerprijs, de Amsterdamprijs voor de Kunst en de Dutch Design Award. De Architectuur Biënnale in Venetië zet Carlijn internationaal op de kaart.

Meer docu’s zien? Bekijk onze selectie documentaires.
 


 

“De aantrekkingskracht zit hem, naast die schitterende pentekeningen, vooral in de onbevangen houding van de kunstenaar zelf.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Nederlandse films

    Hier vind je een overzicht van de Nederlandse films die nu op Picl te zien zijn

    Bekijk programma
  • Docu’s op Picl

    Ontdek hier de nieuwste, mooiste, en meest indrukwekkendste documentaires

    Bekijk programma