De Bezette Stad

Steve McQueens ode aan Amsterdam in oude en nieuwe tijden van bezetting

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Deze film is een extra dag toegankelijk. In plaats van 48 uur krijg je na aankoop 72 uur toegang.

Britse regisseur Steve McQueen verhuisde jaren geleden naar onze hoofdstad en nam zijn Oscars (voor 12 Years a Slave) met hem mee. Ondertussen is hij van Amsterdam gaan houden en die liefde uit hij in het poëtische en hoopgevende stadsepos De Bezette Stad. Met de stem van Carice van Houten.
 “Stadssymfonie en filmische stolperstein ineen”

★★★★ de Volkskrant

 


 

Amsterdam heeft een rijke, soms schrijnende geschiedenis. Steve McQueen combineert misschien wel de donkerste delen van die geschiedenis, over de nazi-bezetting, met beelden van de afgelopen jaren tijdens de coronapandemie. Hij werd geïnspireerd door het boek Atlas van een Bezette Stad. Amsterdam 1940-1945 van zijn partner en journalist Bianca Stigter en schakelde Carice van Houten in om over de plekken uit dat boek te vertellen. Aan de ene kant toont McQueen hoe de bezetting de stad nog steeds achtervolgt. Aan de andere kant een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest. Het zorgt voor een gedurfde en meditatieve totaalervaring, waarbij Amsterdam, haar inwoners en vooral haar weerbarstigheid centraal staan.

Steve McQueen (geboren in Londen in 1969) woont al bijna 30 jaar in Amsterdam. Zijn epos 12 Years a Slave won maar liefst 3 Oscars, waaronder die voor Beste Film. McQueen kun je ook kennen van Shame (2011) en Hunger (2008).
 


 

“Welhaast hypnotiserend” ★★★★ VPRO Cinema

“Een indrukwekkende, bij vlagen ontzagwekkende film” ★★★★ NRC

“Zwengelt de verbeelding aan” – Het Parool

“McQueen bewijst wederom tot de meest vindingrijke en geëngageerde filmmakers van zijn generatie te behoren” ★★★★ FilmTotaal

“Het levert een speciaal tijdsdocument op” ★★★★ Cinemagazine

“Een onvergetelijke, urgente, essentiële film” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.