Daughters of the Sun

Jonge Jezidi-vrouwen keren na jarenlange slavernij terug naar hun gemeenschap

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Duizenden Jezidi-meisjes zijn ontvoerd uit de Koerdische bergdorpjes in Irak en omgedoopt tot seksslaaf of sabaya. Veel van deze meisjes zijn nu terug in dezelfde dorpen als waar ze opgroeiden. Maar zij zijn niet meer hetzelfde. Een hoopvolle blik op hoe Jezidi-vrouwen hun trauma’s proberen te verwerken.
 “Hun getuigenissen zijn gruwelijk en indringend”

★★★★ NRC

 


 

De Jezidi-vrouwen waren jong, vaak nog kinderen, toen ze werden ontvoerd vanuit de bergen in Iraaks Koerdistan. Ze werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders. Jezidi-mensen waren sowieso het doelwit van IS, maar de meisjes hadden het als sabaya of seksslaaf van IS-strijders het hardst te verduren. Veel van hen zijn nog steeds vermist, maar een deel van hen is teruggekeerd in hun gemeenschap. Nu is het de vraag of deze jonge vrouwen aan een nieuw leven kunnen beginnen. De Nederlands-Koerdische filmmaker Reber Dosky reisde af naar het centrum van de Jezidi-gemeenschap om hun verhalen vast te leggen.
 


 

“Vervlecht op een knappe manier diverse verhaallijnen met sfeerbeelden van hedendaags Iraaks-Koerdistan” ★★★ de Volkskrant

“Dosky dwingt het diepste respect af voor de kracht waarmee de meisjes hun demonen bevechten” ★★★★★ Filmtotaal

“Prachtige beelden van het uitgestrekte zanderige landschap” ★★★1/2 Cinemagazine

“Documenteert op poëtische wijze een recente geschiedenis die in de vergetelheid dreigt te geraken” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.