Daughters of the Dust

Visueel betoverend en experimenteel portret van drie generaties vrouwen

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

De vrouwen van de familie Peazant, onderdeel van de West-Afrikaanse Gullah-gemeenschap, worstelen met het behoud van hun culturele erfgoed wanneer een deel van de familie naar het Amerikaanse vasteland wil migreren.
 “Mijlpaal van de zwarte cinema”

★★★★ NRC

 


 

Aan het begin van de 20ste eeuw vestigt de Gullah-gemeenschap zich op de Sea Islands, vlakbij de kust van de Amerikaanse staat South Carolina. Deze vrijgemaakte afstammelingen van tot slaaf gemaakte West-Afrikanen hebben veel tradities overgenomen van hun voorouders en bewaken hun culturele erfgoed en folklore. Tegelijkertijd bereiden ze zich voor op hun migratie naar het Amerikaanse vasteland. Het betekent een stap verder weg van hun oorspronkelijke wortels met alle gevolgen van dien.

In 1991 was Daughters of the Dust de eerste grote bioscoopfilm van de Zwarte vrouwelijke filmmaker Julie Dash. De film ontving veel lovende kritieken.

In samenwerking met het UCLA Film and Television Archive is de film onder toeziend oog van cameraman Arthur Jafa met de juiste kleurcorrectie gerestaureerd. Waardoor iedereen de film eindelijk in de kunstzinnige vorm kan zien die Julie Dash voor ogen had.
 


 

“Lyrisch, loom en een moderne klassieker” ★★★★ Trouw

“Sfeervol, zintuiglijk portret dat naar verluidt een belangrijke inspiratiebron was voor Beyconcés visuele album Lemonade.” ★★★ VPRO Cinema

Daughters of the Dust is en blijft een uniek werk.” – de Volkskrant

“Fantastisch filmgedicht” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.