Dag van de Korte Film 2022: hoofdprogramma

Duik in zes unieke verhalen met deze korte films van eigen bodem

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Let op: dit programma is Engels ondertiteld.

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we De Dag van de Korte Film. Duik in zes unieke verhalen met deze korte films van eigen bodem en laat je verrassen door eigenzinnige fictie, documentaire én animatie. Met onder andere: Gouden Kalf winnaars In Flow of Words en La Ultima Ascensión.

Revelinho
Idriss Nabil, NL 2021, fictie, 12’
Revelinho (12) is bewonderaar en uitoefenaar van het levenslied. De posters van volkszanger Tommy Tijgers hangen aan de muur en als het even kan zingt hij het liefst over zaken die hij nog niet helemaal begrijpt. Als Revelinho opvangt dat zijn ouders uit elkaar gaan, zit er maar één ding op. Samen met zijn twee beste vrienden haalt hij alles uit de kast om met het levenslied zijn ouders weer bij elkaar te zingen.

Anahit
Laura Hermanides, NL 2022, fictie, 9’
Als Imaani het zwembad binnenstapt, wordt ze geconfronteerd met de herinnering aan de aanranding die ze hier meemaakte. In een poging haar verleden achter zich te laten, moet Imaani haar trauma wel in de ogen kijken. Anahit, godin van vruchtbaarheid en heling, wijsheid en water, sterkt haar om via dans en beweging de confrontatie aan te gaan. Het zwembad, de kleedkamer en de douches vormen het toneel voor dit expressieve dansverhaal dat je als kijker niet onberoerd laat.

In Flow of Words
Eliane Esther Bots, NL 2021, documentaire, 23’
In Flow of Words volgt de verhalen van drie tolken van het Joegoslavië-tribunaal. Zij moesten schokkende getuigenissen van getuigen, slachtoffers en daders tolken, zonder ooit hun eigen emoties, gevoelens en persoonlijke geschiedenis te laten horen. In tegenstelling tot hun positie bij het tribunaal, plaatst deze film hun stemmen en ervaringen centraal. Winnaar Gouden Kalf Beste Korte Documentaire – Nederlands Film Festival 2022

La Ultima Ascensión
Kevin Osepa, NL 2022, fictie, 24’
Als jonge visser op Curaçao is het voor Rowin lastig om zijn hoofd boven water te houden. Tot hij op een dag een wonderlijke ontmoeting heeft met een geheimzinnige figuur. Het begint Rowin te dagen dat hij door diens aanwezigheid op de visstek meer vis vangt. Naarmate de twee elkaar beter leren kennen, durft Rowin zich open te stellen voor zijn verleden en leert hij zijn toekomst te omarmen. Regisseur Kevin Osepa werpt met deze film een nieuw licht op thema’s als post-kolonialisme en de Afro-Caribische identiteit. Winnaar Gouden Kalf Beste Korte Film – Nederlands Film Festival 2022

Het kamp
Philip Huff, NL 2022, fictie, 18’
De dertigjarige Robin vertrekt vanuit de stad om enkele dagen op houthakkerskamp te gaan. Maar is het een houthakkerskamp of een mannenkamp? Robin wordt gezien als een indringer, en ontkomt na de aanvankelijke verwarring en verontwaardiging niet aan sterke staaltjes mansplaining, getreiter en ronduit seksistische kampvuurgrappen. Net zolang totdat de boel explodeert. Na al dat incasseren kan Robin niet anders dan het zwijgen verbreken. Gebaseerd op een kort verhaal van Maartje Wortel.

It’s Nice in Here
Robert-Jonathan Koeyers, NL 2022, animatie, 16’
Een fragmentarisch portret van een persoon, een moment, en een plaats, gezien door de gekleurde en subjectieve herinneringen van een jong meisje, Imani, en een politieagent, David. Beiden hebben totaal verschillende herinneringen aan hetzelfde noodlottige moment dat plaatsvond in een buurtwinkel en dat hun leven voor altijd veranderde. Wereldpremière in Cannes Semaine de la Critique.

De Dag van de Korte Film is een initiatief van:

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.