Cesária Évora

Muzikale duik in het leven van de blootsvoetse Kaapverdische wereldster

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Met haar bescheiden voorstellingen en recht-uit-het-hart-muziek veroverde zangeres Césaria Évora de wereld. Ze geloofde niet in dromen, zei ze, maar als ze die had, dan waren ze allemaal uitgekomen. Filmmaker Ana Sofia Fonesca duikt in het leven van Évora met nooit eerder vertoonde beelden.
 “Bijzonder liefdevol en goudeerlijk portret”

★★★★ de Volkskrant

 


 

Wereldster Cesária Évora (1941-2011) was allesbehalve een diva. Uit dit liefdevolle portret komt een beeld naar voren van een zangeres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar bescheiden afkomst vergat. Een zangeres met een diep-melancholieke stem, “die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land,” zoals iemand in de film zegt. Dat land is het tropische Kaapverdië, waar Évora als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden. Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres. Dat rauwe leven veranderde toen zij op haar vijftigste een wereldster werd. Bijzonder is dat de roem haar niet veranderde.

Cesária Évora schetst met archiefbeelden, concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië een beeld van een vrouw die altijd zichzelf bleef en nooit haar onafhankelijkheid opgaf. Maar ook een vrouw die door haar loodzware jeugd getekend was.
 


 

“Unieke persoonlijkheid wordt mooi belicht via archiefbeelden en voice overs” ★★★★ NRC

“Prachtige documentaire” – Het Parool

“Met behulp van nieuwe en oude audio-opnames komt Cesária’s verhaal fantastisch tot leven” ★★★★ FilmTotaal

“Ana Sofia Fonseca weet haar held als compleet mens neer te zetten” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.