Boka Sarantonio

Een magisch verhaal over een kleine Curaçaose vissersgemeenschap

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Afgelopen jaar ontvielen ons kort na elkaar twee grootheden uit de Curaçaose kunst- en cultuurwereld: theater- en filmmaker Pacheco Domacassé en schrijfster en actrice Diana Lebacs.

Beide waren verantwoordelijk voor verschillende hoogtepunten uit het culturele leven van het eiland en maakten zich hard voor de anti-kolonialistische bewustwording van de eigen identiteit én het gebruik van het Papiaments. Domacassé vernieuwde in de jaren 70 het Antilliaanse theater door zijn stukken in de volkswijken van Curaçao op te voeren. Lebacs schreef tal van kinderboeken waaronder het met zilveren griffel bekroonde ‘Nancho van Bonaire’. Domacassé en Lebacs waren lange tijd met elkaar getrouwd en werkten ook geregeld samen.

Pacheco Domacassé’s Boka Sarantonio vertelt een magisch verhaal over de onhebbelijkheden van een kleine Curaçaose vissersgemeenschap. Visser Simon (Paul Bérénos) keert samen met zijn Colombiaanse vrouw Adelaida (Lebacs) na jaren terug naar zijn geboortedorp Boka Sarantonio. Zijn afwezigheid heeft hem dusdanig veranderd, dat de dorpsbewoners ervan overtuigd raken dat Adelaida een vloek over het dorp brengt. Om die af te wenden roept barkeeperster Rosoura (Rina Penso) de hulp in van brua – dat heeft fatale gevolgen.

In samenwerking met Black Achievement Month biedt Pepr deze film aan.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.