Blind Willow, Sleeping Woman

Betoverende animatiefilm over drie inwoners van Tokio na de aardbeving van 2011

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Gebaseerd op korte verhalen van de Japanse schrijver Haruki Murakami (ook de inspiratie voor de Oscarwinnende roadmovie Drive My Car), neemt deze weergaloze animatiefilm je mee in de levens van drie inwoners van Tokio. Na de aardbeving van 2011 proberen ze de draad weer op te pakken.
 “Een weergaloze animatie van Murakami’s korte verhalen”

★★★★★ Trouw

 


 

Door een magisch-realistische lens volgen we drie verhaallijnen. Een jonge vrouw mag een wens doen. Een praatgrage kikker wil samen met een verlegen accountant Tokyo redden. En een melancholieke man moet plots op reis om een mysterieuze doos te bezorgen. Zijn vrouw heeft hem net verlaten en zijn kat is kwijt. Dromen sijpelen de realiteit binnen. Murakami is een van de meest geliefde schrijvers van de hedendaagse wereldliteratuur. Zijn hoofdpersonen zijn op zoek naar hun plek in de wereld en de zin van het leven. En zelden gebeurt dat meeslepender, spannender en fascinerender dan in zijn verhalen.

Regisseur Pierre Földes besefte dat deze wereld zich perfect leent voor animatie. Hij schreef zelf een scenario waarin hij zes van Murakami’s verhalen tot één geheel weeft en bedacht hiervoor een geheel eigen visuele stijl. Waarop de schrijver vervolgens zijn zeer zeldzame toestemming gaf. Niet eerder raakte een film zo perfect de balans tussen existentialisme en ironie en dat vleugje absurditeit zo kenmerkend voor deze schrijver.
 


 

“Een film om in te verdwalen” ★★★★ de Volkskrant

“Haalt het beste uit Murakami boven” ★★★★ NRC

“Heerlijk dromerig, broeierig en melancholiek” ★★★★ VPRO Cinema

“Meester in het stilzetten van de tijd” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.