Blind Chance

Een van Kieślowski's politiek sterkste films, destijds verboden in communistisch Polen

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Welke wendingen zou het leven kunnen nemen? In een van zijn eerste films toont Kieślowski drie mogelijke levens van een geneeskundestudent en verkent hij zo de grens tussen politieke idealen en persoonlijk geluk. Zo’n sterke film, dat hij destijds verboden werd in communistisch Polen.
 “Kieślowski’s beste film tot nu toe”

★★★★1/2 VPRO Cinema

 


 

Voordat Kieślowski naam maakte met de epische filmreeks Dekalog en de Trois couleurs-trilogie, maakte hij zijn eerste metafysische meesterwerk Blind Chance. Daarin schotelt hij ons verschillende, door het toeval bepaalde uitkomsten van een mensenleven voor. Witek is een geneeskundestudent met een onzekere toekomst in het communistische Polen. Wanneer hij achter een trein aanrent, krijgen we drie opties voorgelegd, alle drie even goed mogelijk en alle drie vertellen ze over het leven in het Polen van die tijd. Kieślowski dramatiseert Witeks levensreis als een reeks verschillende mogelijkheden, waarmee hij suggereert dat het toeval ons leven net zo beheerst als zogenaamde keuzevrijheid.

Kieślowski wilde “films maken over de meest innerlijke gedachten en emoties van mensen, over datgene wat ze niet aan anderen laten zien.” Afgestudeerd aan de Poolse filmschool in Łódź maakte Kieślowski in de jaren 70 voornamelijk documentaires, waarin hij het dagelijkse leven in een totalitaire staat vastlegde, scherpe observaties die hem regelmatig in aanraking brachten met de censuur. Ook Blind Chance (1981) werd verboden en gecensureerd tijdens de in Polen afgekondigde ‘staat van beleg’ (1981-1983).
 


 

“Het einde van Blind Chance komt binnen als een mokerslag” ★★★★ Cinemagazine

“Heeft door zijn aanpak nauwelijks aan actualiteit en zeggingskracht ingeboet” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • De films van Kieslowski

    Herbeleef de menselijke meesterwerken van Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski

    Bekijk programma