Benedetta

Dé schandaalfilm van Cannes over gedurfde nonnenerotiek en Jezusvisioenen

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Aan het einde van de zeventiende eeuw sluit de jonge Benedetta zich als ‘bruid van Christus’ aan bij een klooster in Toscane. Van kleins af aan beleeft de knappe non religieuze visioenen en zou ze in staat zijn om wonderen te verrichten.“De expliciete scènes prikkelen de toeschouwer”

★★★★ NRC

 


 

Benedetta weet dat de kerk haar visioenen wel kan waarderen en haar invloed op het leven in het klooster is dan ook groot. Terwijl haar macht steeds meer toeneemt, gaat ze een verboden liefde aan met een andere non. Maar wanneer de pest door Europa raast, besluit de kerk onderzoek te doen naar Benedetta’s claims om te ontdekken of de non mogelijk meer geheimen heeft dan zij doet voorkomen.

Benedetta is de nieuwste film van provocateur Paul Verhoeven (Turks fruit, Zwartboek, Elle), waarin religieuze overgave, seks en kerkelijke machtsstrijd met elkaar verbonden zijn. De film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal van een Italiaanse non die terechtstond voor haar homoseksualiteit. Een gebeurtenis die door historicus Judith C. Brown in de jaren zeventig toevallig werd ontdekt.

De rol van Benedetta wordt gespeeld door de Belgische actrice Virginie Efira. Zij speelde eerder een bijrol in Verhoevens Elle en is bekend van onder meer Sibyl, Un amour impossible en Victoria.


 

“Er valt veel te lachen en te gruwelen” ★★★★ de Volkskrant

“De expliciete scènes prikkelen de toeschouwer om hun eigen morele vooronderstellingen en remmingen onder de loep te nemen” ★★★★ NRC

“Efira is fantastisch als de al dan niet bezeten Benedetta” ★★★★ VPRO Cinema

“Fascinerend is uiteindelijk wel dat Verhoeven in het midden laat of Bendetta’s visioenen voor haar zelf echt waren” ★★★ Trouw

“Een betere film over seks en het christendom valt bijna niet te verzinnen.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.