Banel & Adama

Tijdloos liefdesverhaal in een Senegalees dorpje, dat veel wegheeft van Romeo en Julia

Bekijk de film voor €4,99 Bekijk later

Net uit het filmtheater.

Nog 4 dagen beschikbaar

Banel en Adama zijn verliefd. Ze dromen van een toekomst waarin ze hun dorp kunnen verlaten. Maar wanneer er een periode van extreme droogte aanbreekt, worden hun plannen gedwarsboomd. Banel & Adama is een tijdloos liefdesverhaal dat nogal doet denken aan Romeo en Julia. Op het filmfestival van Cannes 2023 was de film de enige Afrikaanse film én het enige debuut geselecteerd voor de competitie.
 “Prachtig geschoten vertelling”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

Het noodlot slaat toe wanneer de echtgenoot van Banel in een put valt en overlijdt. Volgens de tradities moet diens broer, Adama, zijn plaats innemen. Voor Banel is dit geen vervelende wending, want van jongs af aan is zij verliefd op Adama. Naarmate de twee steeds onafscheidelijker worden, begint Adama zijn plichten als dorpshoofd te verzaken. De geliefden dromen ervan om hun leven in het dorp achter zich te laten en zich in een verlaten huis buiten het dorp te vestigen. Maar wanneer een periode van extreme droogte aanbreekt, slaat de stemming onder de dorpsbewoners om en worden hun plannen gedwarsboomd. Met de verwoestende droogte slaat bij Banel de waanzin toe. Haar voortdurend verliefde gefluisterde mantra “Banel en Adama” krijgt meer en meer de klank van een vloek.

De Frans-Senegalese regisseur Ramata-Toulaye Sy maakte met Banel & Adama als enige debutant haar succesvolle opwachting in de competitie van Cannes in 2023. De prachtige beelden staan in de traditie van de Afrikaanse cinema. De film stipt verschillende moderne thema’s aan als de rol van vrouwen en de klimaatcrisis.
 


 

“Knappe, beeldschone scènes maken het Senegalese landschap bijna voelbaar.” ★★★★ NRC

“Een compacte, dromerige maar opvallend krachtige film, met oogverblindend camerawerk” ★★★★ de Volkskrant

“Eigenzinnig en zelfverzekerd” – de Filmkrant

“An impressive piece of work from a natural film-maker” ★★★ The Guardian

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.