AWARE: overWERK & GENOEG

Laat je verrassen door twee korte AWARE films van opkomende makers, voor €2,99

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Laat je verrassen door twee korte films van opkomende makers, gerealiseerd binnen het AWARE talentontwikkelingstraject. In overWERK probeert schoonmaker Salma haar rebelse zoon aandacht te geven terwijl ze aan het werk is. En in GENOEG gaat de onzekere genderqueer Jae de confrontatie aan met diens moeder.

1. overWERK – Yassine Merzaq – 7′
Inclusief Q&A met de maker
In een luxueus appartement is een jonge, maar diep gestresste schoonmaakster Salma (30) aan het werk. Als ze klaar is en wil vertrekken, vraagt haar werkgeefster Saar (28) of ze wat langer kan blijven. In eerste instantie weigert Salma, omdat ze naar de voetbaltraining van haar zoon wil. Als Saar haar aanbiedt het dubbele te betalen, stemt Salma in en blijft ze langer. Dan gaat de deurbel. Chakir (13) staat op de stoep. Met zijn voetbal onder de arm wacht hij binnen tot zijn moeder klaar is. Als dat maar goed gaat.

Yassine Merzaq is geboren in Marrakesh, Marokko, maar leeft al bijna zijn hele leven in Amsterdam-Noord. Voor multiculturele invloeden is er altijd ruimte in zijn werk. Hij houdt van grootse thriller/ actie/ gangster/ sci-fi films en film noirs, want deze films doen hem denken aan zijn jeugd, waarin hij veel films met zijn vader keek.

2. GENOEG – Freddie Lian – 6′
Inclusief Q&A met de maker
Jae komt thuis van diens werk in een rommelig appartement. Jae doet niks liever dan tekenen en vergeet hierdoor helemaal de tijd. Haastig maakt Jae het appartement aan kant, kookt en verruilt hun comfortabele outfit voor iets netters. Jae is helemaal klaar voor hun belangrijke bezoek. Zonder echt gedag te zeggen komt Jae’s moeder Marie het appartementje binnen. De twee zitten in ongemak aan tafel, Jae probeert een gesprek op gang te krijgen. Als Marie over het weer begint is Jae met stomheid geslagen, is ze dan echt niet in diens leven geïnteresseerd? Jae twijfelt, aankaarten, confronteren of laten gaan? Jae weet dat die hun moeder toch niet kan veranderen. Uiteindelijk besluit die Marie te accepteren voor wie ze is, maar ook zichzelf. Marie kan het misschien niet uitspreken, maar Jae weet, ik ben genoeg.

Freddie Lian (die/hen) heeft grootse creatieve ambities. Vanaf het moment dat die kon tekenen en schrijven was die bezig met verhaaltjes verzinnen en is nooit meer gestopt. Door de jaren heen heeft Freddie met verschillende mediavormen geëxperimenteerd. De droom van Freddie is om een interdisciplinaire (en internationale) maker te worden.

Over AWARE
AWARE is een talentontwikkelingstraject dat ‘bottom up’ op zoek gaat naar makers – verhalen vertellers – die niet vanzelfsprekend de industrie binnen rollen. Om zo nieuwe verrassende verhalen te vinden en kansen te geven waar die niet vanzelfsprekend zijn. Binnen dit jaarlijks terugkerende traject worden met een professionele crew twee korte films gemaakt, waarmee de makers nieuwe deuren kunnen openen. Tijdens de draaiperiode krijgen een viertal stagiaires de kans om mee te lopen met een head of departement. De AWARE-films kwamen tot stand in samenwerking met De Ontmoeting, EYE// MovieZone en Smarthouse.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.