Ava & Gabriel – Un historia di amor

Gouden Kalf winnend liefdesdrama over een schilderij van een zwarte Madonna

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Wij vinden het belangrijk de films van Felix de Rooy online beschikbaar te stellen, zodat heel Nederland kennis kan maken met zijn kunstzinnig erfgoed. Helaas zijn de films niet goed bewaard gebleven, waardoor de beelden van mindere kwaliteit zijn dan gewenst.

De Surinaamse schilder Gabriel Goedbloed arriveert op Curaçao om een muurschildering te maken voor een kerk. Hij kiest de zwarte onderwijzeres Ava Recordina (Nashaira Desbarida) uit als model voor de Maagd Maria.

Het idee dat er een zwarte madonna wordt geschilderd voor de kerk brengt heel wat opschudding teweeg onder de plaatselijke bourgeoisie. Daarnaast lopen ook de spanningen onder de minnaars van Ava hoog op.

Dit tweede deel van een trilogie die begon met Almacita di Desolato, is geheel gedraaid in Papiamento, met sterk acteerwerk. De camera weet de pastelkleurige omgeving – en wat er zich allemaal onder de oppervlakte afspeelt – prachtig vast te leggen. Filmmakers Felix de Rooy en Norman de Palm werden voor hun film in 1990 onderscheiden met de Gouden Kalf Speciale Juryprijs.

Felix de Rooy (1952) is een filmmaker uit Curaçao die ook actief is als acteur, beeldend kunstenaar, theatermaker en verzamelaar. Veel jonge makers in Nederland en op de Cariben zien hem als belangrijke inspiratiebron. Eye presenteert een overzicht van korte en lange speelfilms van en met Felix de Rooy in het filmtheater.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Felix de Rooy

    Drie films van het Curaçaose multitalent zijn nu te zien bij Pepr

    Bekijk programma