August Willemsen, de bladzij en de werkelijkheid

Eigenzinnige documentaire over de fenomenale vertaler, essayist en schrijver

Bekijk de film voor €4,99 Bekijk later

Net uit het filmtheater.

August Willemsen was een fenomenale vertaler, essayist en schrijver. Hij wist zich de Braziliaanse ziel eigen te maken en was misschien wel ‘dé vertegenwoordiger van Fernando Pessoa op aarde’. Maar Willemsen was ook een complexe man met een minder sympathieke kant. Met deze eigenzinnige documentaire portretteert filmmaker Frederieke Jochems de charmante literator.

August Willemsen (1936-2007) ontsloot onder andere de gedichten van Fernando Pessoa en Carlos Drummond de Andrade voor het Nederlandse taalgebied. Gedreven door een fascinatie voor de Portugese taal en Braziliaanse literatuur, reisde hij meermaals naar Brazilië̈. Tussen 1967 en 1984 doet hij meeslepend verslag van zijn belevenissen in het ongeëvenaarde ‘Braziliaanse brieven’ (1985). De brieven zijn tijdloos door de literaire zeggingskracht waarmee hij zijn confrontaties verwoordt; het contact met en tegelijk de afstand tot het land vol tegenstrijdigheden. De brievenroman inspireert filmmaker Frederieke Jochems hem achterna te reizen en te onderzoeken wat hem trok naar dit immense land – en wat hij in Nederland ontvluchtte.

August Willemsen, de bladzij en de werkelijkheid is opgebouwd uit beelden van de Bijlmermeer waar hij woonde en van landschappen in Brazilië, verweven met brieffragmenten en magistrale televisieoptredens. Zijn complexe relaties met vrouwen, vrienden en dochter worden blootgelegd in hun getuigenissen met een niet aflatende loyaliteit naar ‘hun’ Guus. Met getekende animaties worden de extremen die zijn leven kenmerkten uitgebeeld.
 


 

“Jochems schetst een ontroerend maar tevens schrijnend beeld van een man vol tegenstrijdigheden” – NRC

“Schetst een fascinerend en bij tijd en wijle ontroerend beeld van de schrijver” – Het Parool

“Meesterlijke vertaler, ingewikkeld mens” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.