Atlantis

Monumentaal Oekraïns drama, bekroond met de Orrizonti Award in Venetië

Deze film is niet meer beschikbaar

Het is 2025 en de Oekraïne-Rusland oorlog is ten einde. Ex-soldaat Sergey is mentaal beschadigd door het geweld, maar probeert de draad weer op te pakken.

Na ontslag bij de plaatselijke staalfabriek vindt hij een nieuwe baan: het rondrijden van schoon drinkwater. Hij komt in contact met Black Tulip, een organisatie die de lichamen van omgekomen soldaten opspoort om die een waardige begrafenis te geven. Sergey meldt zich aan als vrijwilliger. Het werk is afschuwelijk, maar biedt hem een zekere rust en verlossing. Als er tussen hem en collega Katya een klein vonkje overspringt, lijkt dat zelfs een sprankje hoop.

Atlantis ging in wereldpremière op het filmfestival van Venetië en werd in de Orizzonti-competitie bekroond met de prijs voor Beste Film.

“Een monumentale fotografische prestatie” ★★★★ NRC

“Het is grauw, modderig, vervallen, en al het water is vergiftigd. Toch wil je ernaar blijven kijken.” ★★★★ de Volkskrant

“Hoopvol portret van verwoest Oekraïne” – Parool

“Het is moeilijk onder woorden te brengen hoe groots Atlantis voelt. Monumentaal. Overweldigend.” – de Filmkrant


Picl Poule: NL-UKR
Speciaal voor iedereen die veel liever een film kijkt dan een wedstrijd, heeft Picl dit EK de beste Europese duels geselecteerd. Films van Nederlandse bodem én uitspelers vormen samen een divers programma om de komende weken je filmhart bij op te halen.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.