Als de nacht maar niet valt

Worden we gelukkiger als we helemaal geen tegenslagen en onzekerheid ervaren?

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Hoeveel uur heb je vannacht geslapen? Tel je wel eens zonder reden? Voelt het of je gedachten soms door iemand van buitenaf worden gestuurd? Preventie speelt een steeds grotere rol in de geestelijke gezondheidszorg. In plaats van te genezen, proberen we mentale problemen in toenemende mate te voorkomen. In Als de nacht maar niet valt wordt deze ontwikkeling tegen het licht gehouden.
 “Intrigerend onderwerp en een ragfijne vormgeving”

★★★ de Volkskrant

 


 

In drie verhalen, in Nederland, Noorwegen en de USA, observeren we verschillende stadia van preventie: van vroege interventies bij basisschoolkinderen om angst op latere leeftijd te voorkomen, tot een jonge man die probeert een nieuwe psychose te voorkomen. In Florida vindt preventie haar hoogtepunt, als er een wijk wordt gebouwd waarin alle frictie wordt weggenomen met het ultieme doel om iedereen gelukkig te maken.

Overal in de film duiken vragen op. De hoofdpersonen worden voortdurend gemeten en ondervraagd. De film zelf bevraagt deze vragen op zijn beurt weer: wat meten we met het verzamelen van gegevens over onze mentale toestand? Worden we inderdaad gelukkiger wanneer we helemaal geen tegenslag, geen onzekerheid en imperfectie ervaren? En wat gaat er verloren in deze zoektocht naar ons optimale zelf?
 


 

“Een prikkelend betoog” – Het Parool

“Interessante bespiegelingen, ogenschijnlijke tegenstellingen en uitzonderlijke observaties” ★★★★ Cinemagazine

“Schmidt filmt ogenschijnlijk observerend” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Gouden Kalf Selectie

    Deze kanshebbers op een Gouden Kalf zijn de mooiste Nederlandse films van het jaar

    Bekijk programma