Ailey

Zintuiglijk portret van de briljante danspionier Alvin Ailey

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Let op: deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.

Alvin Ailey (1931 – 1989) was een Amerikaanse danser en choreograaf die in 1958 het wereldberoemde Alvin Ailey American Dance Theater (AAADT) oprichtte. Hij veroverde de ballet- en danswereld met Afro-Amerikaanse choreografieën en composities.

Het dansgezelschap staat tegenwoordig onder artistieke leiding van Robert Battle en eerde haar oprichter in 2020 door hiphopdanser Rennie Harris een choreografie over diens leven te laten maken. Dat stuk vormt het uitgangspunt voor Jamila Wignots poëtische documentaire waarin we zien hoe Ailey als plattelandsjongen uit Texas verliefd werd op moderne dans en vervolgens uitgroeide tot de belangrijkste choreograaf van Amerika.

Ailey is een bijzonder eerbetoon geworden aan deze danspionier, die streed voor een betere representatie van zwarte verhalen op de schouwburgpodia en daarvan vooral de schoonheid wilde laten zien. Zintuiglijk en archiefrijk, legt de film Ailey de briljante en raadselachtige man vast die, toen hij werd geconfronteerd met een wereld die hem weigerde te omhelzen, vastbesloten was er een te bouwen die dat wel zou doen.

In samenwerking met Black Achievement Month biedt Pepr deze film aan.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.