A Separation

Uitzonderlijk Iraans familiedrama dat langzaam verandert in een thriller

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Simin wil samen met haar man Nadar en hun elfjarige dochter Iran verlaten. Alles is al geregeld om in het buitenland een nieuw en beter leven te beginnen. Maar Nadar heeft opeens bedenkingen. Hij is bezorgd over zijn demente vader en besluit dat het gezin thuis moet blijven.
 “Meesterlijk echtscheidingsdrama, onontkoombaar, intelligent en aangrijpend”

★★★★★ VPRO Cinema

 


 

Simin laat het er niet bij zitten en weigert om nog langer met Nadar samen te wonen. Ze vraagt een echtscheiding aan, vertrekt naar haar moeder en laat Nader met hun dochter alleen achter. Nader kan maar moeilijk met deze nieuwe situatie omgaan en huurt een jonge vrouw in om op zijn zieke vader te passen. Dat de jonge vrouw zwanger is én zonder de toestemming van haar conservatieve man werkt, weet Nadar niet. Als snel stapelen de conflicten zich op en komt hij terecht in een web van leugens, manipulatie en confrontaties.

Regisseur Asghar Farhadi schreef, produceerde en regisseerde A Separation, dat een beeld schetst van de complexe sociale, juridische en religieuze verhoudingen binnen de Iraanse maatschappij. De film werd overladen met prijzen, waaronder de Gouden Beer en de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.
 


 

“Een meesterlijk vertelde, indrukwekkend geacteerde film” ★★★★★ Het Parool

“Farhadi slaagt erin een groots, indrukwekkend beeld te laten ontstaan van de Iraanse samenleving met een rij van kleine, alledaagse scènes die hij minutieus registreert en ingenieus met elkaar verweeft.” ★★★★★ NRC

“Het drama werkt als een vergrootglas dat de Iraanse verhoudingen scherp neerzet zonder in stereotypen of veroordelingen te vervallen.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.