Helmut Newton: The Bad and the Beautiful

Verpletterend openhartig portret van de beruchte fotograaf Helmut Newton

Deze film is niet meer beschikbaar

Helmut Newton was een van de meest beruchte fotografen van de 20e eeuw. Hij ‘hield van vulgariteit’, gaf hij eens toe. Zo zouden er altijd wat boeien, kettingen en touwen in de achterbak van zijn auto hebben gelegen voor een onverwachts fotomomentje.

Deze openhartige documentaire vertelt het verhaal achter de iconische foto’s van Newton. Filmmaker Gero von Boehm volgt de onbesuisde fotograaf vanaf zijn kinderjaren in het onbegrensde Berlijn en tot zijn artistieke hoogtijdagen in Frankrijk. Het onderzoeken van vrouwelijke vormen werd zijn signatuur en maakte hem onsterfelijk beroemd tot op de dag van vandaag. Hij leverde unieke en provocerende portretten, waarin vrouwen altijd de drijvende kracht waren. Maar deze foto’s werpen nog steeds vragen op: zette hij hen neer als krachtige subjecten, of waren zij vooral het geseksualiseerde lustobject van zijn mannelijke blik?

Als het aan Grace Jones, Claudia Schiffer of Isabelle Rossellini ligt niet, zij zijn lyrisch over zijn werk. In Helmut Newton: The Bad And The Beautiful worden archiefbeelden afgewisseld met intieme interviews van onder meer deze topmodellen die ooit voor zijn lens stonden. Een verpletterend openhartig portret van een oude witte man, die werk maakte met veel naakt, hoge hakken, jarretels, rode lippen, lakleer, zwepen – en een enkele keer zelfs met een paardenzadel op een vrouwenrug.

“Documentaire over fameuze modefotograaf Helmut Newton is verhelderend en onderhoudend.” ★★★★ de Volkskrant

“Documentairemaker Gero von Boehm maakte een mooi gedocumenteerd portret van de Jood die in nazi-Berlijn opgroeide, uitweek naar Australië en een stijl ontwikkelde waar je nu met ontzag en verbazing op terugkijkt.” ★★★ Trouw

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.