Claire Denis retrospectief

Nog nooit in Nederland vertoonde films van een van Frankrijks belangrijkste filmmakers

Zintuigelijk, subtiel, onverschrokken, sensueel – de stijl van Claire Denis is volledig eigen. Met een uitzonderlijk veelzijdig oeuvre op haar naam, wordt ze gezien als één van Frankrijks – maar zeker ook Europa’s – meest toonaangevende filmmakers van dit moment. In haar films onderzoekt Denis de gevolgen van kolonialisme en het gevoel een buitenstaander te zijn, met bijzondere aandacht voor familiale spanningen, sensualiteit, verlangen en het lichaam.

Claire Denis (1948) groeide op in verschillende landen in West-Afrika en voltooide in 1971 de filmschool in Parijs. Ze werkte als assistent-regisseur bij onder andere Jim Jarmusch en Wim Wenders en draaide in 1988 voor het eerst haar eigen film: Chocolat. Deze werd meteen genomineerd voor een Gouden Palm, wat uitzonderlijk is voor debuutfilms. Vele filmparels volgden, zoals Beau travail (1999), 35 Rhums (2008), High Life (2018) en Stars at Noon (2022).

Debuutfilm Chocolat en meesterwerk Beau travail zijn nu voor het eerst én in gerestaureerde versie in de Nederlandse filmtheaters te zien. Je kunt ze ook online bekijken op Picl.