Dahomey
Poëtische docu over het teruggeven van cultureel erfgoed. Winnaar Gouden Beer
Houd mij op de hoogteFilmmaker Mati Diop debuteerde in 2019 met Atlantique, een magisch-realistisch liefdesverhaal dat op unieke wijze de politieke situatie in Senegal belicht. In haar nieuwste werk, de documentaire Dahomey, duikt ze opnieuw in Afrikaanse politieke thema’s. Aan de hand van poëzie en esthetiek biedt Diop een verrassende kijk op het teruggeven van cultureel erfgoed, dekolonisatie en tradities.
In november 2021 staan 26 schatten uit het koninkrijk Dahomey op het punt Parijs te verlaten en terug te keren naar de plek van herkomst: de huidige Republiek Benin. Deze schatten, samen met duizenden andere artefacten, werden in 1892 door Franse koloniale troepen geroofd. Maar hoe verhoud je je tot de nalatenschap van je voorouders in een land dat tijdens hun afwezigheid verder is ontwikkeld?
Door de jongere generatie een stem te geven en de politieke geladenheid van de thematiek te combineren met poëzie en esthetiek, heeft Mati Diop met Dahomey een originele manier gevonden om deze artefacten een nieuw leven te geven. Het leverde haar de Gouden Beer op tijdens het Filmfestival van Berlijn.
Meer docu’s zien? Bekijk onze selectie documentaires.
“Intriguing… An invigorating and enlivening film” ★★★★ The Guardian
Film zien?
De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.
Onze programma's
-
Docu’s op Picl
Ontdek hier de nieuwste, mooiste, en meest indrukwekkendste documentaires
Bekijk programma