Caught by the Tides

Decennia omspannend liefdesverhaal en blik op een constant veranderend China

Bekijk de film voor €8,99 Bekijk later

Nu ook te zien in het filmtheater.

De Chinese regisseur Jia Zhang-ke (Ash is the Purest White, Still Life) heeft in de afgelopen twee decennia tien speelfilms en vier documentaires gemaakt. Tijdens de coronapandemie was filmen in China lastig, dus besloot hij een nieuwe film te construeren uit grotendeels bestaand materiaal. Het resultaat is Caught by the Tides: een twintig jaar omspannend liefdesverhaal, dat ook een bijzondere blik op een constant veranderend China biedt.
 



“Prachtig, een unieke kijkervaring”

★★★★ de Volkskrant

 


 

In de Chinese stad Datong verdient Qiaoqiao haar brood als zangeres en danseres in een nachtclub. Daar ontmoet ze de clubmanager Guao Bin, met wie ze een relatie begint. Maar hun liefde kent een abrupt einde wanneer Guao Bin naar een andere provincie vertrekt. Hij belooft haar dat ze bij hem mag komen wonen zodra hij genoeg geld heeft verdiend, maar daarna blijft het stil. Vijf jaar later besluit Qiaoqiao naar hem op zoek te gaan. Haar reis leidt haar door een gebied waar dorpen en steden verdwijnen voor de aanleg van een gigantische dam. Maar hoe dieper ze doordringt in dit veranderende landschap, hoe duidelijker het wordt: Guao Bin lijkt voorgoed verdwenen.

Caught by the Tides is zowel een reflectie van regisseur Jia Zhang-ke op zijn oeuvre als een portret van een land dat in korte tijd razendsnel is gegroeid. In de hoofdrol schittert Jia Zhang-ke’s muze en echtgenote, Tao Zhao, die we in de film daadwerkelijk twintig jaar ouder zien worden. Jia Zhang-ke stelde de film samen uit scènes uit zijn eerdere films, ongebruikt beeldmateriaal en nieuw opgenomen fragmenten.
 


 

“Een wonderwel geslaagd experiment” ★★★★ NRC

“Unieke film over de vergankelijkheid van het leven in China” ★★★★ FilmTotaal

“Uitstekende film” ★★★★ InDeBioscoop

“Fascinerend experiment en tijdsdocument” ★★★ VPRO Cinema

“Laat de ontwrichting en ontheemding zien in het veranderende China” – Het Parool

“Eist een volledige overgave aan zijn ritmische montages” – de Filmkrant

“A deeply felt film” ★★★★ The Guardian

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.