Yasujirô Ozu

Gerestaureerde filmklassiekers van de Japanse grootmeester

Yasujirô Ozu (1903-1963) is een van de grootste filmregisseurs aller tijden. Als geen ander wist hij het Japanse familieleven vast te leggen. Zijn gloednieuw, 4K-gerestaureerde zwart-witfilms uit de jaren 50 kijk je nu op Picl.

Als begintwintiger kwam Yasujirô Ozu te werken in de Shochiku filmstudio, dé filmstudio van wat Japanners ‘home drama’ noemen. In 1927 regisseerde Ozu al zijn eerste film. Hoewel hij opgroeide met Hollywoodfilms, hebben zijn eigen films een heel andere visuele stijl en toon.

Met zijn herkenbare ’tatami shots’ en zijn bedachtzame vertelstructuur maakte Ozu ingetogen drama’s over de Japanse middenklasse. Zijn intieme portretten van de gewone mens, ingebed in een veranderende Japanse samenleving, tonen de worstelingen tussen echtgenoten, vrienden en generaties. Alleen zoals hij dat kon, wist Ozu zowel de vreugde als het verdriet in het dagelijks leven te vangen.

Met vierenvijftig films op zijn naam, overleed Ozu in 1963 op zestigjarige leeftijd. Hoewel zijn oeuvre in eigen land wordt gezien als ultiem Japans, zijn Ozu’s films universeel geliefd.