Zie Mij Doen

Binnenkort op Picl

Een warme en genuanceerde film over mensen die helemaal niet zo ‘beperkt’ blijken te zijn.

Naar een concert gaan, dansen op technopop, rondhangen op het strand, paardrijden. Maar ook: is er plek in mijn leven voor een relatie, hoe kijken mensen naar me, wat is normaal? Alledaagse zaken, ook voor Jessica, Mathias, Dominique, Nadine, Quan, Sam en Sofie. Maar er is één verschil: het gaat hier om mensen met een beperking, verstandelijk en vaak ook fysiek. Het verschil is groot, maar toch ook weer niet, laat filmmaker Klara Van Es zien.

Drie jaar lang was Klara Van Es vrijwilliger in Monnikenheide, waar mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. Toen iedereen goed bekend met haar was geraakt, begon ze te filmen – op haar eigen voorwaarden.

Want Van Es wilde geen verhaal over zielige mensen maken of een aanklacht tegen een onbegrijpende maatschappij. Juist omdat zij die mensen zo goed heeft leren kennen en begrijpen, heeft zij met Zie mij doen een genuanceerd en warm portret gemaakt van zelfbewuste mensen met dezelfde emoties, overwegingen en verlangens als iedereen. Hoe kijken ze naar zichzelf, naar elkaar, en hoe zien ze ons, de ‘onbeperkte’ mensen? Het zijn deze vragen waarop Van Es het antwoord zoekt. “Hoe gaat het?”, vraagt een van de opvoeders aan Dominique. Het antwoord is veelzeggend: “in mijn hoofd en hart is alles goed”. Van Es vertelt haar verhaal in een ingetogen, welhaast hypnotiserend tempo, daarbij ondersteund door een mellow jazzy-score van componist/muzikant Jef Neve. Maar ze doet het vooral met het opmerkelijke gebruik van zwart-wit, wat de film losrukt uit de banaliteit van alledag. Het geeft de film een poëtische lading die de kijker meevoert naar een onbekende maar toch zo bekende wereld: die van ons allemaal – beperkt of niet.

Zie mij doen is door Impact Docs Awards bekroond met drie Awards of Recognition en won op het Internationaal Documentaire Festival Docville in Leuven de juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.