Zama

Argentinie, KNF-prijs, Lucrecia Martel, spaanse kolonie, zinderend

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 5 juni 2018

Het leven is tot stilstand gekomen voor Don Diego de Zama, afgezant van de Spaanse koning. In de zinderende hitte van de jungle verliest hij langzaam de grip op de werkelijkheid.

Zijn vrouw en kinderen heeft hij al jaren niet meer gezien, en de betalingen uit het thuisland worden sporadischer en kleiner. Het wachten is op de brief van de koning die zijn overplaatsing naar Buenos Aires zal bevestigen. Maar de brief komt niet. Zama wil niet zien dat de wereld hem is vergeten.

De onvergelijkbare Lucrecia Martel vertaalt de klassieke roman van Antonio di Benedetto uit 1956 naar een sensuele koloniale dystopie. De hitte zindert, niets in de nederzetting lijkt stabiel, niemand is te vertrouwen. Zama verliest langzaam de grip op de realiteit en bijt zich vast in een hopeloze missie naar de verraderlijke binnenlanden.

Voor haar eigenzinnige vertaling van Di Benedetto’s roman kreeg De Martel (La Cienaga, La Mujer Sín Cabaza) de KNF-prijs toegekend op het IFFR, uitgereikt door de Kring van de Nederlandse Filmjournalisten.

‘Een zelden vertoonde schoonheid; een verbluffend tropisch visioen’ ★★★★★ de Volkskrant

‘Meesterlijke parabel over (koloniale) machtsverhoudingen, exploitatie en onvermogen’ Het Parool

‘Het beste is om je simpelweg te laten meevoeren door de ontwrichtende scènes’ ★★★ Algemeen Dagblad

‘Zama is een drama dat wegkijkt als een koortsdroom’ Telegraaf

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.