Winter Brothers

Opvallende Deense film met schilderachtige beelden

Deze film is niet meer beschikbaar

Te zien t/m 8 februari

Opvallende debuut dat zich afspeelt in een vreemd, bijna apocalyptisch industrieel landschap, gefilmd in een woeste, surrealistische stijl.

De excentrieke Emil en zijn oudere broer Johan zijn mijnwerkers in een afgelegen oord. Ze zijn loonslaven, werkend onder het constante, oorverdovende gezoem van de machines die ze bedienen. De mijnwerkers wonen in prefab-schuren en brengen hun dagen door jagend op alleenstaande vrouwen in de stad, en kijkend naar een instructievideo over het afvuren van een antiek geweer.

Weinig nemen notie van Emil totdat hij wordt verdacht van het veroorzaken van de ernstige ziekte van een collega, wat leidt tot zijn verbanning. Als Emil steeds meer de greep op de werkelijkheid verliest, schakelt ook de film over naar hallucinerende scènes die ons in de schoenen van de neurotische Emil plaatsen. Een industriële soundscape begeleidt dit portret van een man gevangen in een meedogenloos isolement.

Winter Brothers, met o.a. Lars Mikkelsen, won al vele prijzen, waaronder de Junior Jury Award, de Europa Cinemas Label-prijs en de prijs voor de beste acteur op het Filmfestival van Locarno en de New Talent Grand Pix op CPH Pix.

‘raadselachtige en aangenaam onbevattelijke film’ ★★★★ Volkskrant

‘een Deense Yorgos Lanthimos…  glansrol voor Lars – de broer van – Mads Mikkelsen’ ★★★ NRC

‘oogstrelende winterse beelden…Het is het werk van een als filmmaker vermomde schilder’ Parool

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.