Ubiquity

Kijk de film

Het internet sluit zich steeds verder om ons heen, met het doel uiteindelijk iedereen, overal altijd te kunnen bereiken. Maar sommige mensen verdragen de straling van de draadloze netwerken niet en voelen de onzichtbare pulsen in hun lichaam. Zijn zij de kanaries in de kolenmijn?

Internetgiganten als Facebook, Google en telefoonproviders over de hele wereld willen het wereldwijde web van digitale netwerken volledig dekkend maken, zodat we altijd en overal met het internet verbonden zijn. Maar dit is niet voor iedereen de ultieme toekomstdroom.  Sommige mensen zijn overgevoelig zijn voor elektromagnetische straling en worden ziek van de onzichtbare pulsen van Wifi-routers, smartphones en zendmasten. Dit dwingt hen om de draadloze wereld te ontvluchten.

De Zweedse ingenieur Per Segerback stond aan de wieg van de smartphone. Nu leeft hij al 18 jaar in het bos, omdat hij ziek werd van de straling. Ook Asaka in Tokio en Anouk in Weesp hebben last van de straling van het onzichtbare web.

Hoe klinken de onzichtbare pulsen in hun oren? Waar vinden zij nog een veilige plek nu het wereldwijde web van zendmasten zich sluit? En zijn zij misschien wel onze sensoren in deze stralende nieuwe tijd?

In Ubiquity laat regisseur Bregtje van der Haak het leven zien van drie ballingen van de draadloze wereld en toont ons een ander perspectief dan de verrukkelijke beelden in reclames voor smartphones en slimme apparaten.

Tegelijkertijd met de uitbreng in de Nederlandse filmtheaters, wordt het project “Turn it Off”! gelanceerd¬† www.turnitoff.nl

“Uiteindelijk is de vraag: hoe blijf je autonoom? Zelf de baas blijven is best moeilijk als apparaten ontworpen zijn om je te verleiden.” Regisseur Bregtje van der Haak