Tokyo Trial

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 30 april 2018

Historisch WOII-drama over de rol van Nederlandse rechter Röling in het Internationale Oorlogstribunaal in Tokio. Terwijl de wereld toekijkt moet hij met een groep internationale juristen de schuld van Japanse oorlogsmisdadigers bewijzen.

Hij is nog nooit zo lang en zo ver van huis geweest, schrijft Nederlandse rechter Bert Röling (Marcel Hensema tussen een aantal briljante internationale acteurs) in zijn dagboek als hij in 1945 aankomt in Tokyo. Hij weet dan nog niet dat het Internationale Oorlogstribunaal waar hij aan deelneemt jaren in plaats van maanden zal duren. Het verdedigingsteam van de aangeklaagde Japanse oorlogsmisdadigers doet er namelijk alles aan om het Tribunaal ongeldig te verklaren. Ondertussen is er onder de juristen onenigheid over de definitie van oorlogsmisdaad: heeft Japan eigenlijk wel de wetten gebroken toen zij China en omstreken binnenvielen? Wanneer Röling twijfelt over de consequenties van de wetgeving vindt hij steun bij naar Japan verbannen Duitse pianiste, met verve gespeeld door Hadewych Minis.

Regisseur Pieter Verhoeff schoot dit prestigieuze historische drama met Amerikaans regisseur Rob King eerst als een tv-miniserie. Die hebben ze nu ingedikt naar een intrigerende speelfilm waarin de integriteit van de rechtspraak onder spanning komt te staan. Want als je naar de misdaden van een ander land kijkt, moet je dan niet ook kritisch zijn op die van jou eigen?

‘Een interessante film omdat het onderwerp niet bepaald alom bekend, maar politiek-historisch van belang is’ ★★★ Trouw