The Swedish Theory of Love

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 2 november 2017

Voor velen is Zweden de perfect georganiseerde samenleving. Nergens ter wereld zijn burgers zo vrij en onafhankelijk van elkaar. Perfect toch? Maar willen we die totale individuele onafhankelijkheid eigenlijk wel?

In 1972 publiceerde de Zweedse overheid het manifest The Family of the Future met een nieuw maatschappelijk ideaal: alleen wanneer mensen fundamenteel onafhankelijk zijn van elkaar, zijn authentieke relaties mogelijk. De Zweedse overheid zette alles in het werk om iedereen gelijke kansen en een onafhankelijk bestaan te bieden. Vrouwen kunnen via de spermabank kiezen voor alleenstaand moederschap, zieken en oudere kunnen een beroep doen op diverse instanties, een vrouw mag niet langer financieel afhankelijk zijn van haar man en kinderen niet van hun ouders. Tot op de dag van vandaag is dit uitgangspunt voor de meeste mensen in de westerse maatschappij een ideaal. Vele decennia na de lancering van het manifest komen er echter steeds meer twijfels op. Want als mensen elkaar niet meer nodig hebben, is er ook geen sociaal contact meer nodig. De gevolgen daarvan blijven niet uit.

“Mede dankzij de mild-ironische voice-over en de excentrieke types die hij voor zijn camera krijgt, doet The Swedish theory of love aan het werk van Werner Herzog denken.” – Parool