The Other Side of Hope

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 2 maart 2018

De eigenaar van een miserabel restaurant in Helsinki smeedt een band met een Syrische vluchteling in Aki Kaurismäki’s nieuwste film; een gortdroog portret van hoopvolle mensen in hopeloze situaties.

Typisch Kaurismäki: het hoofd van een Syrische vluchteling steekt ineens uit een berg zand. Khaled (Sherwan Haji) smokkelt zichzelf stiekem mee op een containerschip richting Helsinki, waar hij al snel genoeg in contact komt met Wikström (Sakari Kuosmanen). Wikström heeft op dat moment net een klein fortuin gewonnen met poker, zijn dronken vrouw verlaten en een aftands restaurant in een achterstandsbuurt van Helsinki gekocht. Ook typisch Kaurismäki hoe Wikström zonder een woord te reppen zijn vrouw verlaat. Met Khaled zijn overigens ook geen woorden nodig om een band te smeden. Hij krijgt een baantje in Wikström’s geflopte restaurant. In ruil wordt er op hem gepast als de autoriteiten naar hem op zoek zijn.

The Other Side of Hope combineert kleurrijke en humoristische beelden met een swingende rocksoundtrack in een menselijk verhaal over ongelijkheid in de wereld. Voor dit late meesterwerk werd de Finse regisseur op het Berlijn Film Festival bekroond met een Zilveren Beer voor Beste Regie.