The Match Factory Girl

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 2 maart 2018

Een droevige smartlap en een bitterzoete wraakfilm ineen. Kati Outinen speelt een weergaloze rol als het droevige lucifermeisje die eindelijk van haar af leert te slaan.

Stap voor stap zien we in de opening van The Match Factory Girl hoe lucifers gemaakt worden in een fabriek: van de boomstronken waar de stokjes van worden gemaakt tot de doosjes die aan de lopende band in elkaar schuiven. Aan het einde van dit mechanische productieproces zien we Iris (Kati Outinen). Deze eenzame muurbloem die nog bij haar strenge ouders woont woont controleert hoe de luciferdoosjes van de lopende band afrollen. Veel meer dan dit stelt het leven van dit hedendaagse meisje met de zwavelstokjes niet voor. Totdat ze op wijze van uitzondering in de discotheek bij de hand wordt genomen door een man. Ze eindigen in haar bed. Hij wil daarna niets meer met haar te maken hebben, ook al is zij zwanger van zijn kind. Niets houdt dit arme meisje dan nog tegen om wraak te nemen op alles en iedereen die haar in de weg zit.

The Match Factory Girl is een van de meest essentiële Aki Kaurismäki films waarin al zijn favoriete elementen voorkomen: absurdisme situaties in een droevig verhaal, uitzichtloze, maar kleurrijke locaties en Kati Outinen in de hoofdrol.