The Man Without a Past

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 2 maart 2018

Er wordt een man zo hard toegetakeld dat hij met geheugenverlies in het ziekenhuis belandt. Aki Kaurismäki maakt er een bitterzoet verhaal van over een man die aan zijn toekomst werkt, terwijl hij zijn verleden niet kent.

“Zo, dus je kunt wel praten”, zegt de vrouw die hem verzorgd. “Ja, ik had hiervoor alleen nog niets te zeggen,” antwoordt de man op droge wijze. Zo zet Aki Kaurismäki de toon in The Man Without a Past, een film over geheugenverlies die lijkt op geen enkele andere. De man in kwestie ligt aan een bed gekluisterd, met zijn hoofd in het verband. Aangekomen in Helsinki werd hij zo hard toegetakeld dat hij zijn geheugen verloor. Hij moet dus op zoek naar zijn identiteit. De meeste filmmakers maken daar een heel gedoe van. Kaurismäki niet. Hij geeft al snel prijs wat deze man en vrouw van elkaar zijn: getrouwd. Hij is meer geïnteresseerd in wat daarna gebeurt, hoe een man zonder verleden bouwt aan een betere toekomst.

Met het voor een Oscar genomineerde The Man Without a Past combineert Kaurismäki zijn geliefde filmische elementen: kale, maar kleurrijke sets, een swingende rocksoundtrack en Kati Outinen in een van de hoofdrollen. Daarmee vertelt hij een droogkomisch verhaal over een zoektocht naar wat de menselijke identiteit is.