The Long Season

leef mee met de inwoners van een tentenkamp

Deze film is niet meer beschikbaar

Te zien t/m 2 december

Indringend beeld van het leven in een tentenkamp voor zo’n 1,2 miljoen Syriërs.

In Libanon leven momenteel zo’n 1,2 miljoen Syriërs. Veel tentenkampen, met soms niet meer dan honderd mensen, staan in de Begaa Vallei tussen Damascus en Beiroet. Vóór de oorlog werkten veel Syriërs er als seizoenarbeiders in de landbouw. Toen de oorlog uitbrak, bleven ze. Om er tenten neer te zetten betalen ze nu huur aan de grondeigenaren. The Long Season richt zich op één tentenkamp in een enorm landschap van nederzettingen.

Door de intimiteit van de camera leven we mee met de gebeurtenissen en emoties van de bewoners. De film wordt aangedreven door de karakters; wat ze voelen, hoe ze bewegen en hoe ze reageren. We zijn bezorgd over het lot van de schooljuf Maria, die moet kiezen tussen haar eigen pad of haar vaders wens in Raqqa te trouwen. We houden de adem in wanneer twee vrouwen, beiden met een mes in de hand, ruziën bij het koken. We delen de vreugde van de kinderen die spelen met een flipperkast, gemaakt door de leraar Hamoud van een bord, nagels en elastiek.

Met zijn unieke stijl en door anderhalf jaar tussen de families te wonen, weet Leonard Retel Helmrich een indringend beeld te schetsen van het leven in het kamp.

The Long Season werd op het afgelopen IDFA bekroond met de prijs voor beste Nederlandse documentaire IDFA 2017.

The Long Season is genomineerd in de categorie ‘Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire’

‘verdient alle lof’ ★★★★ de Volkskrant

‘Dichterbij het leven van vluchtelingen ga je niet komen. Je staat er hier middenin.’ ★★★★ de Telegraaf

‘unieke vorm’ ★★★★ NRC

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's