The Kingmaker, Imelda Marcos

De voormalig first lady van de Filipijnen doet opnieuw een gooi naar de macht

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Voormalig first lady van de Filipijnen, Imelda Marcos, staat in het collectieve geheugen gegrift als de vrouw met meer dan duizend paar schoenen. Bekroond filmmaker Lauren Greenfield volgt deze excentrieke glamourqueen op haar missie om terug te keren in de zetel van de macht terwijl ze zich voordoet als vaderlandslievende weldoenster.

Hoe vergaat het Imelda Marcos nu? Na haar vlucht met haar man naar Hawaï tijdens de volksopstand van 1986, keert ze als weduwe terug uit ballingschap. Alsof er niets is gebeurd, baadt ze schaamteloos in weelde terwijl ze zich presenteert als trotse ‘moeder van het volk’. (“Ik gaf Mao een hand en vijf minuten later was de koude oorlog opgelost!”) Tegelijkertijd laat de film de verwoestende corruptie in het land zien achter de zorgvuldig opgetooide façade. Geld en macht houden elkaar in evenwicht. En de prangende vraag blijft waar al dat geld vandaan komt.

The Kingmaker, Imelda Marcos toont de extravagantie van een controversieel persoon, afgezet tegen de schokkende erfenis van het Marcos regime en het huidige politieke klimaat in de Filipijnen. In een tijd waarin fake-nieuws overal ter wereld verkiezingen beïnvloedt, is het ontmaskerende verhaal van Imelda’s comeback een huiveringwekkend sprookje.

“Een van de beste documentaires die u dit jaar zult zien” ★★★★★ Trouw

“In The Kingmaker past Lauren Greenfield een genadeloze factcheck toe op de verhalen van Imelda Marcos.” ★★★★ de Volkskrant

“Het onthutsende The Kingmaker is een waarschuwing die gehoord en gezien moet worden.” – Het Parool

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.