The Happiest Day in the Life of Olli Mäki

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 21 februari 2018

Finland loopt warm voor Olli Mäki die in 1962 kans heeft op de wereldtitel vedergewicht boksen. Dat levert in The Happiest Day in the Life of Olli Mäki een soort anti-Rocky op, een tedere, melancholische biopic in zwart-wit over een verliefde bokser die stiekem niet wil boksen.

Het overvalt hem haast. Tijdens een persconferentie realiseert vedergewichtbokser Olli Mäki zich dat hij echt verliefd is op Raija Jänkä. Tijd voor een relatie heeft de professionele sporter echter niet. Hij moet zich volgens zijn vastberaden manager voorbereiden op de wereldtitel boksen die in Helsinki te behalen valt door een Amerikaan te verslaan. Er moeten alleen een paar kilo’s af om in de laagste gewichtscategorie te blijven. Met vlinders in zijn buik gaat Olli Mäki dus aan de slag. Niet omdat hij het wil, maar omdat het moet, voor zijn manager, voor de media en voor heel Finland die een nationale held van hem wil maken.

Zo maakt Juho Kuosmanen een aandoenlijke biografiefilm over een bokser die niet wil boksen. Met zwart-wit beelden geschoten op groezelig 16mm film vangt hij het leven in de jaren zestig, waarin het mediacircus zich steeds dieper in het privéleven van publieke figuren stort. Al verlangt Mäki enkel naar een moment van rust, zodat hij even alleen met zijn geliefde kan zijn.

‘Een film om tot over je oren verliefd op te worden’ ★★★★★ Trouw

‘De liefste boksfilm ooit’ ★★★★ Het Parool

‘Het is vooral die houding die op het spel staat in The Happiest Day, en die van Mäki zo’n onweerstaanbaar figuur maakt’ ★★★★ de Volkskrant