The Green Fog

Speels, uitbundig, onweerstaanbaar grappig eerbetoon aan Alfred Hitchcocks Vertigo.

Deze film is niet meer beschikbaar

Guy Maddin maakte een surrealistisch, speels eerbetoon aan Vertigo van Alfred Hitchcock – bedwelmend, uitbundig, en onweerstaanbaar grappig. In deze beeldenmix speelt Chuck Norris zomaar de rol van James Stewart.

Cinefiel en beeldenstormer Maddin, ‘the maestro from Manitoba’, stelde zichzelf voor de uitdaging om een nieuwe versie van Vertigo te maken zonder de beelden van de klassieker te gebruiken. Voor zijn ‘San Francisco Fantasia’ creëerde hij in zijn eigen woorden een ‘parallel-universumversie’, met behulp van honderden uren aan beelden van San Francisco’s Bay Area, afkomstig van allerlei bronnen: Hollywoodklassiekers, jaren 50 noir, experimentele films en prime-tv uit de jaren 70, van The Game en The Streets of San Francisco tot the boyband *NSYNC.

Maddin maakte daarvan een compilatie zoals alleen hij dat kan. Madeleine/Judy en Scottie uit Vertigo worden vervangen door een hele stoet aan acteurs, net als auto’s, gebouwen en rekwisieten verrassende vormen aan kunnen nemen.

In deze beeldenmix speelt Chuck Norris zomaar de rol van James Stewart. De titel verwijst naar de angstaanjagende scène in Vertigo waarin Kim Novak tevoorschijn komt in groen neonlicht. De onweerstaanbare aantrekkingskracht van Hitchcocks klassieker vol erotische obsessie blijft overeind, terwijl Maddin tegelijk een wonderlijke, verfrissende ode brengt aan de stad San Francisco.

Guy Maddin werkte voor de film samen met co-regisseurs Evan Johnson en Galen Johnson, en met componist Jacob Garchik en het Kronos Quartet. Guy Maddin maakte naam met Archangel (1990), The Heart of the World (2000), Dracula: Pages From A Virgin’s Diary (2002), The Saddest Music in the World (2003), My Winnipeg (2007) en The Forbidden Room (2015).

‘Een knip-en-plakproject zoals het zou moeten…een imposante ode aan de klassieker Vertigo.’ Het Parool

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Previously Unreleased

    Films die hoge ogen gooiden op internationale festivals en onterecht de bioscoop niet bereikten.

    Bekijk programma