The Good Terrorist

Zoektocht van Robert Oey naar (de)radicalisatie

Deze film is niet meer beschikbaar

Kan iemand die geradicaliseerd is afstand nemen van zijn extreme gedachtegoed? Welke stappen zijn daarvoor nodig? Kan iemand echt deradicaliseren? In The Good Terrorist zoekt gerenommeerd documentairemaker Robert Oey (De Leugen, De Missie) in gesprekken met ex-terroristen het antwoord op die vraag.

Jason Walters en Nouredine El Fahtni zijn als jonge jongens lid van de Hofstadgroep. Inmiddels zijn ze ex-terrorist; de een waarschuwt tegen radicalisering, de ander is inmiddels een familieman. Bestaat er zoiets als een goede terrorist?

De terroristenafdeling van de gevangenis in Vught bestaat niet meer. Alle cellen zijn leeg. Dertig veroordeelde terroristen hebben hun straf uitgezeten en zijn inmiddels op vrije voeten. Het label van moslimextremist blijft ze echter achtervolgen. Jason Walters is één van hen, hoewel hij stellig zegt te zijn gederadicaliseerd. Jarenlang zat hij ondergedoken vanwege doodsbedreigingen door moslimextremisten, maar treedt nu naar buiten. Ook Nouredine El F. wil zijn leven opnieuw oppakken, met een gezin en een opleiding.

Voor het eerst spreken vooraanstaande leden uit de Nederlandse terreurcel zich uit over hun tijd bij de Hofstadgroep. Ook wetenschappers, mensen uit het werkveld en familieleden komen aan het woord, en daarmee houdt Oey de retoriek rondom terrorisme tegen het licht. Met uiteindelijk de hoofdvraag: kan iemand echt deradicaliseren?

‘Interessante poging tot nuancering van een maker die zijn eigen denkkaders ter discussie stelt’ ★★★ VPRO Cinema

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.