The end of fear

Barnett Newman, beroemd schilderij, Stedelijk Museum Amsterdam, vandalisme

Deze film is niet meer beschikbaar

Ben je in het bezit van een We Are Public pas? Van 10 t/m 17 mei mag je The End of Fear gratis bekijken. Kijk hier voor de actie.

In ‘The End of Fear’ wordt de krankzinnige geschiedenis verteld van het beroemde schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III.

In 1986 wordt het schilderij van Barnett Newman (1905-1970) in het Stedelijk Museum in Amsterdam door een verwarde man met een mes bewerkt, naar verluidt vanwege de abstracte aard van het werk. Een controversiële restauratie en rechtszaak volgden. Zelden lokte een kunstwerk zoveel emoties uit, riep het zoveel vragen op. Regisseur en beeldend kunstenaar Barbara Visser besloot de levensloop van dit schilderij te reconstrueren met als centrale vragen: zien we het origineel of een kopie en wie bepaalt dat? Aan het woord komend de kunstenaar, kunsthater, media en de museumdirecteur. Wie is er nog bang voor rood, geel en blauw? Het belangrijkste abstracte schilderij van de twintigste eeuw heeft heel veel meer opgeroepen dan alleen een reactie op deze provocerende vraag.

Deze film is onderdeel van het programma Art@house. Meer films over kunst zien? Bekijk het volledige programma.

‘Boeiend en origineel vormgegeven’ ★★★★ NRC

‘Kunstaffaire die nu nog altijd verbijstert’ ★★★★ de Volkskrant

‘Stelt intrigerende vragen’ Het Parool

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's