The Bastard

Kijk de film

Beschikbaar t/m 22 april 2018

In het kader van het Movies That Matter Festival biedt Picl films aan die aanzetten tot nadenken en ogen openen, met o.a.:The Bastard.

Een Friese fietsenmaker krijgt op een dag het onwaarschijnlijke bericht dat hij een Ethiopische halfbroer heeft. Hij heet Daniel en zit gevangen in een dodencel in Addis Abeba. Dat nieuws is het startpunt van een onthutsende familiegeschiedenis. Over een verstoten kind dat opgroeit voor galg en rad, en een bejaarde vader die niet langer kan ontkomen aan zijn inmiddels volwassen bastaardzoon. Daniel koestert grote wrok en hunkert naar de erkenning. Maar zijn vader wil er niets van weten, al was het maar omdat Daniel zwart is. Een DNA-test veroordeelt ze tot elkaar. En dan blijken vader en zoon meer met elkaar gemeen te hebben dan ze ooit zouden willen toegeven.

In The Bastard lopen de verhalen van het volwassen kind en de bejaarde vader dwars door elkaar heen. Ze vertellen onafhankelijk van elkaar een aangrijpend verhaal over noodlot en DNA, en over de invloed die het gemis van een vader op hun levens heeft gehad.

The Bastard beleeft de Nederlandse première op het Movies That Matter Festival en in huiskamers in heel Nederland via Picl. “Een ontluisterend verhaal om naar te kijken. Filmmaker Floris Jan van Luyn wroet in een ongemakkelijke familiegeschiedenis, maar legt daarmee misschien wel een veel groter, maatschappelijk probleem bloot.” aldus artistiek directeur van het Movies That Matter Festival, Dirk van der Straaten.

Opwindend, ontroerend en relevant verhaal met genoeg lussen en knopen voor een miniserie’ ★★★★ NRC

‘Documentaire die mededogen kweekt’ ★★★★ de Volkskrant

Meer films zien uit het programma van het Movies That Matter Festival? Una Mujer Fantastica en I Am Not Your Negro zijn ook online te zien op Picl.