Tehran Taboo

filmische ervaring, Iran, taboe

Deze film is niet meer beschikbaar

Te zien t/m 31 december

Animatiefilm over de Iraanse hoofdstad Teheran, waar taboes als seks, drugs, overspel en corruptie schuilgaan achter de strenge islamitische wetgeving.

Tehran Taboo vertelt het verhaal van vier mensen, die ieder op hun eigen manier proberen om te gaan met het maatschappelijke klimaat van Iran. Zo ontmoeten we Pari, een alleenstaande moeder die noodgedwongen werkt als prostituee. Haar drugsverslaafde man zit in de gevangenis. Hoewel ze niets liever wil dan van hem scheiden, laat de shariawetgeving dit niet toe. Naast haar woont de doodongelukkige en zwangere Sara, die probeert te ontsnappen aan het juk van haar man en diens ouders. En dan is er nog het verhaal van Barak en de verloofde Donya, die samen een one night stand hadden. Uit angst voor de huwelijksnacht met haar toekomstige echtgenoot overweegt Donya een operatie om haar maagdenvlies te herstellen. Barak is degene die hiervoor moet betalen, maar waar haalt een jonge muzikant als hij het geld vandaan?

De film is het regiedebuut van de Duits-Iraanse regisseur Ali Soozandeh, waarin hij felle kritiek uit op zijn thuisland Iran. Om de film te kunnen maken moest hij Teheran verlaten, maar met behulp rotoscoping en beelden van live-action acteurs weet hij de stad en haar problematiek toch in beeld te brengen. Het resultaat is een film met genadeloze emoties en unieke visuals, die Tehran Taboo tot een onvergetelijke filmische ervaring maken.

Teheran Taboo was de eerste animatiefilm ooit in de competitie van de Semaine de la Critique in Cannes 2017.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's