Taste of Cement

Gedurfde en visueel spannende film over Syrische bouwvakkers in ballingschap

Deze film is niet meer beschikbaar

Let op: Deze film is Engels ondertiteld.

Syrische bouwvakkers in ballingschap zijn verscheurd tussen twee plekken: hun door de oorlog verwoeste huizen in Syrië en de naoorlogse wederopbouw in Libanon. Gedurfde, fantasierijke en visueel spannende winnaar van de internationale competitie op Visions du Réel.

Met inleidend gesprek tussen Ziad Katlhoum en Sheyma Buali, directeur van het BBC Arabic Festival en programmeur van het London Palestine Film Festival.

Syrische bouwvakkers bouwen in naoorlogs Beiroet een wolkenkrabber, terwijl tegelijkertijd hun eigen huis in Syrië wordt beschoten. De Libanese regering heeft een avondklok ingesteld voor de arbeiders, die daardoor opgesloten zitten op de bouwplaats. Hun enige contact met de buitenwereld is het gat waardoor ze ’s ochtends naar buiten klimmen om aan een nieuwe werkdag te beginnen. Afgesneden van hun vaderland verzamelen ze zich ’s nachts rond een kleine tv om het nieuws uit Syrië te volgen. Het ontbreekt hen aan de meest elementaire mensen- en arbeidersrechten, maar blijven toch hopen op een ander leven.

Na The Immortal Sergeant maakte Ziad Kalthoum een poëtisch en observerend essay over wat het betekent om in oorlogstijd in ballingschap te leven, zonder mogelijkheden om naar huis terug te keren. Kalthoums adembenemende camerawerk, speelse montage en dromerige omwegen leiden tot een gedurfd, fantasierijk en visueel spannend werk.

Dit programma werd getoond in het kader van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Eleven Artists from the Middle East in Eye Filmmuseum. Samengesteld door gastcurator Nat Muller.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Trembling Landscapes:

    Between Reality and Fiction. Vijf kunstfilms rond het thema landschap

    Bekijk programma