Sweet Country

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 15 juli 2018

De geschiedenis van Australië tegen haar majestueuze landschap in een fraai geschoten western.

Australië, 1929. De Aboriginal Sam en zijn vrouw Lizzie worden door hun baas, vriendelijke predikant Fred Smith, uitgeleend aan een net van het front teruggekeerde militair om hem te helpen zijn buitenpost te renoveren. Harry Marsh blijkt een bittere, gewelddadige man te zijn die hen met minachting behandelt. Wanneer Sam zich bedreigd voelt, escaleert de situatie in een schietpartij. Harry komt daarbij om het leven en Sam slaat met zijn zwangere vrouw Lizzie op de vlucht. Een posse onder leiding van sergeant Fletcher achtervolgt de van moord beschuldigde Sam en zijn vrouw in de uitgestrekte Australische wildernis.

Dat mag misschien klinken als de opzet van een beklemmende achtervolgingsthriller, maar regisseur en cameraman Warwick Thornton (‘Samson and Delilah’) maakt er iets heel anders van. Een verstilde, fraai geschoten western, waarin personages hun eigen persoonlijke geschiedenis krijgen dankzij geluidloze beeldflarden die kort voor- of achteruit in de tijd springen.

Sweet Country viel in de prijzen op de grote festivals van Venetië en Toronto, waar ook de internationale filmpers unaniem zeer positief was. In The Hollywood Reporter werd de film omschreven als ‘a drama of imposing breadth and emotional depth’ en Variety noemde Sweet Country een ‘majestic Outback western.’

‘Veel meer dan een geschiedenisles’ ★★★★★ de Volkskrant

‘Shockerende wreedheid’ ★★★★★ The Guardian

‘Indrukwekkende bijdrage aan … films over het lot van de Aboriginals’ ★★★★ NRC