Regained Memory en Lejla

Forum van de regisseurs, gevoelig portret, Sarajevo, Stijn Bouma

Deze film is niet meer beschikbaar

De jonge regisseur Stijn Bouma studeerde dit jaar af aan de Sarajevo Film Academy. In zijn speelfilms ‘Regained Memory’ en ‘Lejla’ haalt hij thema’s als herinneringen en de oorlog in Joegoslavië op een liefdevolle manier aan.

Regained Memory (2018, 51 min)
In het hedendaagse Sarajevo staat het leven van Amir op z’n kop, nadat zijn vrouw onverwacht overlijdt. Tot zijn verdriet kan hij haar niet goed meer voor de geest halen. Met een knagend schuldgevoel vraagt hij zich af of hij wel genoeg aandacht voor haar heeft gehad.

Als hij besluit het land te doorkruisen op zoek naar herinneringen, dringt het oorlogsverleden uit zijn jeugd zich aan hem op. Verloren in het heden dwaalt zijn geest af naar een grimmig verleden. Ondertussen dreigt hij zijn fouten te herhalen door zijn verantwoordelijkheid voor zijn dochter over het hoofd te zien.

Lejla (2017, 21 min)
Lejla, een jonge vrouw uit Sarajevo, heeft het gevoel dat haar leven nergens toe leidt. Haar werk in een fastfoodrestaurant en de zorg voor haar alcoholistische vader zijn alles wat ze heeft. Totdat zeeman Vedad haar mee uit vraagt. Ze worden verliefd en Vedad biedt haar een vluchtmogelijkheid. Alleen Lejla twijfelt.

“mooi, bedachtzaam” ★★★ de Volkskrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's