Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People

Deze kritische documentaire legt de stereotypering van Arabieren in film bloot

Deze film is niet meer beschikbaar

Let op: Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.

De filmgeschiedenis kent een lange reeks van vernederende stereotypen van Arabieren – van bedoe├»enenbandieten en onderdanige maagden tot sinistere sjeiks en gewapende ‘terroristen’. Deze kritische documentaire pleit voor een ander verhaal.

In veel films is ‘de Arabier’ een eendimensionale karikatuur, door filmmakers bij voorkeur opgevoerd als schurk of als hansworst, een comic relief voor de goedkope grap. Deze documentaire ontleedt een duister deel van de filmgeschiedenis dat vrijwel onbesproken is geweest vanaf de vroegste jaren van de stille film tot de grootste Hollywood-blockbusters van vandaag.

Auteur Jack Shaheen bekeek meer dan duizend films en zag zo een lange reeks van vernederende beelden van Arabieren – van bedoe├»enenbandieten en onderdanige maagden tot sinistere sjeiks en gewapende ‘terroristen’, en biedt zo inzicht in de oorsprong van deze stereotiepe beelden. Reel Bad Arabs laat zien dat deze vooroordelen over de Arabieren en de Arabische cultuur inmiddels ingeburgerd zijn. En toont aan hoe die bekrompen blik allerlei effecten heeft gehad op het Amerikaanse binnen- en buitenlandse beleid. Deze kritische documentaire pleit voor een ander verhaal dat recht doen aan de Arabische geschiedenis en cultuur.

Deze film werd getoond in het kader van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Eleven Artists from the Middle East in Eye Filmmuseum. Samengesteld door gastcurator Nat Muller.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Trembling Landscapes:

    Between Reality and Fiction. Vijf kunstfilms rond het thema landschap

    Bekijk programma