Prison for Profit

Verslag van de grimmige realiteit in een geprivatiseerde Zuid-Afrikaanse gevangenis

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Ter afsluiting van de documentaire volgt er een nagesprek met de filmmaaksters Femke en Ilse van Velzen, Lodewijk Asscher en onderzoeksjournalist Sander Heijne, aangeboden door de Balie. Hierin spreken ze over privatisering van overheidsdiensten en de nadelen die hieraan kleven.

Als gevangenen alleen maar worden gezien als instrumenten om geld mee te verdienen, hoe kan een gevangenis dan functioneren?

Bestierd door het private beveiligingsbedrijf G4S, een multinational, zijn mishandeling, marteling en verwaarlozing aan de orde van de dag en vrezen onderbetaalde bewakers voor hun leven in Zuid-Afrika’s Mangaung-gevangenis.

Met verhalen van klokkenluiders, bewakers en ex-gevangenen, en schokkende gelekte videobeelden laten filmmakers Ilse en Femke van Velzen zien welke prijs er moet worden betaald als rehabilitatie plaatsmaakt voor winst in het gevangenissysteem: angst, geweld en dehumanisering.

“Prison for Profit is een opeenstapeling van bewijsmateriaal en moet alleen daarom al worden gezien” – Parool

Contextgesprek Prison for Profit door de Balie
In dit nagesprek spreken filmmaaksters Femke en Ilse van Velzen, Lodewijk Asscher en onderzoeksjournalist Sander Heijne na over de privatisering van overheidsdiensten. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend – de toenemende privatisering – hebben voor de samenleving?

Prison for Profit is Geselecteerd voor de IDFA 2019, Movies that Matter Festival 2020 en Nederlands Film Festival 2020. Het nagesprek is verzorgd door de Balie in samenwerking met Picl.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.