Marquis de Wavrin

Amazonegebied, etnograaf, indianen, reconstructie

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 1 juni 2018

Portret van de Belgische etnograaf Robert de Wavrin die tussen 1913 en 1936 een niet te vergeten hoofdstuk van de Belgische filmgeschiedenis heeft geschreven.

De Belgische documentaire filmmaker Robert de Wavrin is een absoluut vergeten figuur. Dankzij de documentaire en het onderzoekswerk van Grace Winter is zijn werk opnieuw zichtbaar. Markies de Wavrin verliet België onder gewelddadige omstandigheden en trok naar Zuid-Amerika. Daar ontdekte hij tussen 1913 en 1936 verschillende bevolkingsgroepen die tot dan toe nog nooit waren gefilmd. Hij keerde terug met opnames die zonder taboe zijn gemaakt. Als je de beelden vandaag bekijkt, kan je alleen maar besluiten dat ze even kostbaar als opzienbarend zijn.

Vanaf 1913 onderneemt de Belgische graaf en latere markies Robert de Wavrin in zijn eentje verschillende reizen naar indianenstammen in het Amazonegebied (Venezuela en Peru). Zijn geschriften waren vergeten, zijn foto’s onbekend en de films die hij er maakte deels geamputeerd. Dankzij filmarchivaris Grace Winter en Luc Plantier wordt hij nu aan de vergetelheid onttrokken. In Marquis de Wavrin, van kasteel naar jungle recreëren ze het leven van deze excentrieke edelman die niet zozeer in het precolumbiaanse verleden was geïnteresseerd, maar wel in hoe de indianen leefden toen hij hen bezocht. Het regisseursduo toont schitterende foto’s in al hun glorie, blaast het stof van zijn documentaires en als klap op de vuurpijl reconstrueren ze een verloren gewaande film.

‘Wonderlijke, fascinerende tijdreis’ ★★★★ de Volkskrant

‘Een wonder dat we zo’n ongerepte wereld kunnen zien’ Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.